Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Haberler

Habertürk Gazetesi'nin DKR Denetimin de Görüşüne Başvurduğu 18.02.2014 Tarihli Haberi

  • 18 Şubat 2014

Vergi ödeyince suç meşrulaşır mı?

Maliye Bakanlığı'nın bir medyumu mükellef sayması vergi camiasında tartışma yarattı

 
18 Şubat 2014 Salı, 07:27:54Güncelleme: 09:07:56
 
Vergi ödeyince suç meşrulaşır mı? Sonra Oku
 
Rahim AK / HT EKONOMİ - ümran Avcı / AHT

Maliye Bakanlığı'nın bir medyumun başvurusu üzerine 'serbest meslek faaliyeti yapıyorsun' deyip kendisini mükellef sayması vergi camiasında tartışmalara neden oldu. Buna karşı çıkan vergi uzmanları devletin suç işleyerek de olsa bir kazanç elde edilmesi halinde o kazancın vergisini almasında hemfikir. Ayrılık noktası ise diğer kanunlarla yasaklanmış bir faaliyettten vergi alınsa da o kişileri mükellef sayıp vergi dairelerinde mükellef kaydının açılması. Bazı uzmanlar esrar, eroin satıcılığı, falcılık, büyücülük gibi yasayla yasaklanmış işler için mükellefiyet tesis etmenin yasadışı işi kamuoyunda meşru kılacağına dikkat çekiyor. Buna karşı çıkanlar ise medyumluğun artık televizyonlara gazetelere kadar yansıdığını, Maliye açısından bir suç teşkil etmediğini belirtiyor.


'Vergi levhasının ardına saklanıp da insanları istismar etmesinler'
Medyum Mehmet MEMİŞ:


BEN artık bu işleri bıraktım, danışmanlık ve yazarlık yapıyorum. Ancak medyumluk levhasıyla vergi veren ilk benim. Herkes doğru ve kurallara uygun bir şekilde kazanç elde ediyorsa bunun vergisini verecek. Ama vergi tabelasının arkasına saklanıp yanlış işler yapmak doğru değil. Her gelir, her kazanç doğru yoldan olduğu müddetçe bir sakıncası yok. Yasalara uygun olduğu müddetçe herkes vergi levhasını almalıdır. Doğru veya yanlış, insanlar bir şeylere inanır veya inanmaz. Bu insanların tercihidir. Ama böyle bir piyasada insanlar varsa, yasalara uygun bir şekilde kazanç elde ediyorlarsa elbette vergisini versinler. ülkemizde değil sadece tüm dünyada dini konular, manevi konular, mistik konular, hastalık olsun hep istismar edilmiştir. Edilmektedir de. 'Ben medyumum, ben falcıyım' diyen insanların yüzde 99'unun istismarcı olduğuna inanıyorum. Vergi levhasınının arkasına saklanıyorlar ya da saklanırlar diye inanıyorum.

'Maliye derhal siteden kaldırmalı'
Denetim Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah DOĞAN:

FALCILIK ve medyumluk yasaklanmış faaliyetler. Maliye mükellefiyet tesis ederek suç olan bir faaliyetin kamuoyu önünde meşrulaşmasını sağlıyor. Konusu suç bile olsa elde edilen kazancın vergisini devlet alır. Ancak bunun için mükellefiyet tesis edip bunun kullanılmasını sağlamaz. Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde verdiği görüş bu nedenle hemen kaldırılmalı.

'Suç da olsa vergisi ödenir'
Yeminli Mali Müşavir Nazmi KARYAĞDI:

GELİR elde edilmişse vergisinin ödenmesi gerekiyor. Mali mevzuat uyarınca bir faaliyet suç bile olsa vergisi ödenir. Maliye konusu suç olan bir alanda mükellefiyet de tesis edebilir. Ancak mükellefiyet tesis edilmesi başka kanunlarda suç olan bir faaliyeti suç olmaktan çıkarmaz. Elektronik sigara satışı da yasak ama birileri bunun satışını yapıyorsa vergisini verecek.

'Yaptığımız iş resmiyet kazanmış olacak'
Medyum Huriye çAKIR:


66 yaşındayım, çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Aileden gelme bir yetenek. Bir gelir sağlıyorsan vergisi de verilmeli. Medyumluk deyince bu çok geniş bir alan. Kazanan herkes kazandığının karşılığını ödemeli ama bazı şeyleri de ayırmak lazım. Her işte kötüsü iyisi varsa bizim işte de kötü olanlar ayrışsın. Vergi verilecek olmasıyla bu iş resmiyet kazanacak, kazansın da. Ama bu hakkıyla yapanlar yapsın... Ben de vergi için başvurmayı düşünüyorum. Yaptığımız iş bu yolla resmiyet kazanmış olacak...

'Televizyonlarda falcılar var, suç değil'
Finans Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim TüRKİŞ:

BENCE mükellefiyet tesis edilmesinde hiç bir sakıncası yok. Vergi kanunları açısından bir insan bir meslek yaptığını ilan ediyorsa ve birileri de ona inanıp para veriyorsa vergisi olur. üstelik bir takım kişiler bununla bilimsel olarak da uğraşıyor. Televizyonlarda çıkan, gazetelerde yazan astroloji uzmanları var. Bunlar ücret talep ediyorlarsa vergisi de olmalı. Serbest meslek faaliyetidir bu.

'Maliye açısından suç değil'
DKR Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem öNCü:

ESRAR eroin satmak suçtur. Bunu birisi sürekli yapıyorsa ticari kazanca girer. Devlet vergisini alır. Medyumluk için de aynı şey geçerli. Serbest meslek kazancı olarak değerlendirilir ve mükellefiyet tesis edilir. Maliye açısından yasal olur, suç oluşturmaz ama diğer kanunlarda bu suç unsuru olduğu için böyle değerlendirilir.

 

Bu haberi paylaş: